Słownik pojęć

Faza wzrostu włosa

29-05-2017
Włos rośnie w trzech następujących po sobie fazach: I faza - anagen II faza - katagen III faza - telogen W fazie anagenu włos pozostaje od 3 d 5 lat. Wtedy też rośnie i wydłuża się od 0,5 do 1 cm miesięcznie. W fazie katagenu, czyli w fazie spoczynku, włos pozostaje kilka tygodni...

Wiązówka błotna

29-05-2017
Wiązówka błotna - to roślina z rodziny różowatych, która w kosmetyce znajduje swoje zastosowanie w szczególności w produkcji kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej czy podrażnionej. Jej główne składniki to flawonoidy takie jak rutozyd, kwercetyna, hiperozyd, spiraeozyd,...

Szampon oczyszczający

29-05-2017
Szampon oczyszczający to taki, który ma za zadanie oczyścić skórę głowy z resztek kosmetyków do stylizacji, czy silikonów. Te składniki w szczególności obciążają włosy i trudno je zmyć przy pomocy tradycyjnego szamponu, dlatego właśnie należy użyć do ich usunięcia szamponu...

Rozmaryn

29-05-2017
Rozmaryn to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, która powszechnie używana jest jako przyprawa do potraw. Ze względu jednak na swoje wszechstronne właściwości, stanowi również składową wielu kosmetyków. Główne składniki biologicznie czynne znajdują się w liściach...

Olej z pachnotki

29-05-2017
Olej z pachnotki to olej z zioła o nazwie pachnotka, które jest uprawiane w Azji, Japonii, Chinach i Indochinach. Jego skład zbliżony jest do składu oleju lnianego. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, Omega-6 i Omega-9, które doskonale wpływają na skórę....

Olej z orzechów makadamia

29-05-2017
Olej z orzechów makadamia to olej o barwie żółto-brązowej. Zawiera bardzo dużo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, palmitynowy czy oleopalmitynowy. Kwas palmitynowy posiada właściwości okluzyjne, co oznacza, że pokrywa skórę nieprzepuszczalną...

Olej z babassu

29-05-2017
Olej z babassu - jest to wyciąg z pestek owoców z drzewa z Ameryki Północnej. Ma dużo kwasu laurynowego, ale nie jest komodogenny, nie przetłuszcza skóry lecz nadaje jej przyjemną miękkość.

Olej z awokado

29-05-2017
Olej z awokado jest szczególnie cenionym w kosmetyce olejem ze względu na to, że ma wszechstronne zastosowanie. Przede wszystkim reguluje on gospodarkę wodno-lipidową, co przyczynia się do poprawy wyglądu i kondycji cery suchej, skłonnej do łuszczenia się, czy podrażnień. Ponadto olej...

Olej Pracaxi

29-05-2017
Olej Pracaxi otrzymywany jest z nasion drzewa rosnącego w rejonie Ameryki Południowej. Ma jasnożółty kolor i orzechowy zapach. Dużą jego zaletą jest to, że szybko się wchłania i pozostawia skórę gładką i jedwabistą. W kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim do leczenia...
widget po rozwinięciu