Jedwab

02-05-2017

Jedwab to naturalna proteina, która składa się z dwóch ważnych białek: fibroiny oraz serycyny. Budowa cząsteczek jedwabiu wykazuje bardzo duże podobieństwo do składu chemicznego protein znajdujących się w ludzkiej skórze oraz włosach. Z tego też powodu jedwab łatwo się wchłania i dobrze przylega do cząsteczek skóry. Dobre przyleganie to również zasługa odpowiedniego ładunku elektrostatycznego, który jest przeciwny do ładunku skóry i włosów. To również powoduje lepszą przyczepność protein jedwabiu do ludzkiego ciała. Jedwab wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji kosmetyków nawilżających. Jedno z jego białek- fibroina ma dużą zdolność do wiązania oraz zatrzymywania wody. W związku z tym potrafi skutecznie nawodnić przesuszony naskórek. Potrafi go również wygładzić, dzięki temu, że tworzy na jej powierzchni delikatną warstewkę ochronną tzw. film. Chroni on skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z kolei drugie białko- serycyna hamuje nadmierną utratę wody przez skórę. Stąd tak często wykorzystuje się jedwab do wszelkiego rodzaju kremów, balsamów czy masek, które mają za zadanie nawilżyć twarz i ciało. Jedwabne proteiny znalazły również zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, przede wszystkim dlatego, że zmiękcza fryzurę, zapewnia jej lepsze ułożenie oraz ogranicza nadmierne jej elektryzowanie się.