Kwas mlekowy

29-05-2017

Kwas mlekowy zaliczany jest do grupy kwasów hydroksylowych (AHA) i ma działanie złuszczające, nawilżające, jak również przeciwstarzeniowe. Jego źródłem są przede wszystkim: maślanka, kwaśne mleko, jogurt, jabłka czy pomidory. Pozyskiwany jest w procesie fermentacji roztworu cukru przez bakterie kwasu  mlekowego Lactobacillus. Zaliczany jest do metabolitów tkanki mięśniowej, a odnaleźć go można w warstwie hydrolipidowej skóry. Głównym zadaniem kwasu mlekowego jest nawilżanie skóry, stabilizacja NMF (naturalnego czynnika nawilżającego), jak również obniżenie ph skóry, co chroni przed mnożeniem się bakterii. Ze względu na właściwości dezynfekujące nadaje się do oczyszczania twarzy. Ma działanie złuszczające, dzięki czemu normalizuje procesy rogowacenia oraz wpływa na lepszą elastyczność skóry. W odróżnieniu od kwasu glikolowego nie penetruje głębszych warstw naskórka, dlatego można go stosować w wyższych stężeniach. Nie należy go stosować jednak bezpośrednio na skórę, lecz jedynie w rozcieńczeniu z wodą w proporcjach 1:3 (jedna łyżeczka kwasu na trzy łyżeczki wody).

Wskazania do stosowania kwasu mlekowego:

 

 

  • Drobne zmarszczki lub blizny,

 

 

  • Skóra trądzikowa,

 

 

  • Rozszerzone pory skóry.

 

 

  • Przebarwienia,

 

 

  • Zrogowaciały naskórek.